Lars Bergströmner från Nättraby brinner för de fordon i kollektivtrafiken som korsat Karlskronas gator genom åren. I början av 70-talet började han att bygga egna modeller av den tidens bussar, ett intresse som hållit i sig fram till idag. Alla delarna utom hjulen gör Lars helt själv. Oftast skär han ut dem i plast som sedan modelleras och slipas till för att passa. Arbetet har resulterat i ett flertal unika skalenliga modeller över bussar och spårvagnar som visar en del av kommunens historia.

”Det svåraste när man börjar en modell är att få tag i detaljerade ritningar,” förklarar Lars. När han gav sig på det senaste projektet, en buss som trafikerat under omläggningen från vänster till högertrafik, hörde han därför av sig till Kommunarkivet/Sydarkivera i Karlskrona.
”Att ha närheten till arkivet och i lugn o ro gå igenom volymerna på plats i arkivets forskarsal har varit till stor hjälp,” säger Lars. ”När vi hittade ritningen kändes det som en riktig julklapp. Jag visste ju att det borde finnas dokumentation kring bussarna men att hitta en så detaljerad ritning från 60-talet i så bra skick var en riktig jackpot! På arkivet fanns också möjlighet att få kopior på de ritningar jag behövde i både digitalt format och utskrivna skalenliga i papper.”

Ett drygt år efter sitt besök på kommunarkivet i Karlskrona är dock resultatet klart. Den lilla modellen i skala 1:87 påminner om de praktiska svårigheter omläggningen till högertrafik medförde. Dörrar finns, som på de verkliga bussarna på båda sidor och och de sattes igen efter omläggningen.
”Det svåraste att få till på denna modell var dock backspeglarna. Riktigt petigt,” minns Lars. ”Man vill ju få till det så bra som möjligt för att göra ritningen rättvisa. Samtidigt ska det ju vara en rolig hobby som ger ro. Därav den långa tiden från start till mål. Jag jobbar ju inte på en modell ett helt år. Bara några timmar då och då …och sommarmånaderna jobbar jag inte alls med modeller. Då är det för fint väder,” skrattar Lars.

Per Johansson, Karlskrona kommunarkiv
Arkivassistent på Sydarkivera

Du visar för närvarande Från ritning till modell

Lämna ett svar

11 + 1 =