Vi kommer att uppmärksamma detta på olika sätt under året, så håll utkik!
Mycket har hänt under den här resan, vi har gått från att vara 11 förbundsmedlemmar 2015 till 40 förbundsmedlemmar 2025. 2018 genomförde vi tillsammans med förbundsmedlemmarna ett projekt som kallades Sydarkiveras utveckling. I projektet hanterades bland annat frågan om delad arkivmyndighet. I och med arkivutredningens betänkande (SOU 2019:58) fick förbundet stöd i att det sätt att dela upp arkivmyndighetsansvaret som Sydarkivera tillämpar inom medlemskretsen är förenligt med intentionerna i arkivlagen. Se nyhetsinlägg från 2019-12-20
Sydarkivera och förbundsmedlemmarna har tagit ett stort kliv från fysiskt till digitalt. Före pandemin skedde tillsyn, utbildning och rådgivning huvudsakligen genom fysiska möten på plats. Därefter har såväl tillsyn som utbildning och rådgivning skett med hjälp av digitala verktyg och tjänster. De geografiska avstånden är inte längre någon utmaning för samverkan inom förbundet. Förändringen har inneburit att förbundsmedlemmarna både deltar i högre utsträckning och är mer nöjda med utbudet. Sydarkivera fortsätter att använda digitala tjänster och kommunikationskanaler för daglig kontakt med förbundsmedlemmarna. Viktiga kanaler är webbplatsen sydarkivera.se, handboken på webben (wikin) och forumet Sydarkiveras Community. De digitala verktygen för att stödja samverkan inom förbundet har uppdaterats för att bli säkrare och mer användarvänliga.
Sydarkivera har växt ur den grundläggande bevarandeplattformen som infördes 2016 och ett projekt för att uppdatera bevarandeplattformen startade 2021. Sydarkivera har 2024 slutfört införandet av en ny uppdaterad bevarandeplattform. Den utökade bevarandeplattformen omfattar överföring, mottagning, gemensamt slutarkiv, arkivförteckning och system för att stödja utlämnande. Metoder och rutiner för överföring av digitalt arkivmaterial från förbundsmedlemmarna till Sydarkivera för långtidsbevarande har utvecklats och förfinats genom åren. 2024 genomförs regelmässigt om kring två överföringar i veckan. Därutöver samlas externa webbplatser in flera gånger om året.
Framgångsfaktorer har varit dels satsningar på rådgivning i samband med upphandling och införande, dels generella metoder för databasarkivering. När förbundet startade 2015 var digitala arkivleveranser ett omfattande arbete med många okända förutsättningar. 2025 ser vi framför oss att allt fler systemleverantörer inför inbyggda funktioner för arkiveringsuttag som är både användarvänliga och exporterar information i enlighet med gemensamma standarder och specifikationer. De första exemplen på att använda de europeiska specifikationerna för e-arkivering har börjat dyka upp på den svenska marknaden. Sydarkiveras satsning på generella metoder för databasarkivering har minskat tid och resurser som krävs för att genomföra slutarkivering jämfört med mappningsarbeten som är resurs- och tidskrävande.
Vi hoppas att ni alla kommer att fira med oss och också fortsätta följa vår resa under det kommande decenniet! Under 2025 kommer vi att dyka upp i olika sammanhang och också bjuda in till olika aktiviteter. Följ oss via Sydarkivera.se och sociala medier. Förbundsmedlemmar får information via nyhetsbrev och Sydarkiveras Community!